Sisteme de irigaţii – irigare grădină și teren agricol

Standard

Irigarea a fost tehnologia de la baza multora dintre marile civilizaţii ale lumii. Marile succese în materie de irigaţii sunt reprezentate de civilizaţiile din Egipt și China. Cât despre marile eșecuri în domeniu, acestea se întâmplă chiar în zilele noastre, mai ales în România. Dar ușor-ușor, agricultorii din ţara noastră încep să deschidă ochii asupra metodelor prin care pot obţine cantitatea maximă de pe suprafaţa cultivată. Una din aceste metode și cea mai importantă este irigaţia.

Un sistem de irigaţii nu este simplu sau ușor de realizat, deoarece ca și în cazul unui sistem de operare (informatic) implică multe ore de muncă și cunostinţe aprofundate în domeniu. Nici costurile pentru materiale și mâna de lucru nu sunt de neglijat, însă acestea sunt 100% amortizabile în scurt timp – cu condiţia ca materialele folosite să fie de calitate, iar lucrarea să fie realizată într-un mod profesional.

Pentru implementarea unui sistem de irigare funcţional, este nevoie în primul rând de o sursă de apă și o sursă de energie electrică. Asta nu înseamnă că amplasarea nu se poate face decât în apropierea unor astfel de surse, deoarece apa folosită poate proveni direct din surse naturale (râuri, inclusiv pânza freatică), iar energia electrică chiar nu mai reprezintă o problemă în zilele noastre, cu noile surse regenerabile apărute în ultimul timp (energie eoliană, solară, hidrologică etc).

În al doilea rând, ar trebui efectuată și o analiză a solului, mai ales dacă terenul respectiv este utilizat în agricultură. Acest aspect este util pentru determinarea gradului de umiditate din sol, astfel încât acesta să primească o cantitate optimă de apă în urma irigaţiei.

Pe lângă faptul că se pot programa să funcţioneze la ore fixe sau în anumite intervale de timp, sistemele de irigaţii complexe includ senzori și valve speciale care asigură oprirea automată în cazul precipitaţiilor, astfel riscul inundării terenului și deteriorării plantelor/ culturii este minim. Pentru ca acest risc să dispară complet, o dată cu sistemul de irigaţie se poate implementa și un sistem de drenare a apei în exces, foarte util în perioadele ploioase.

Atenţie însă! Un sistem de irigare nu este garantat pe viaţă! Fiind alcătuit din multe (și mărunte) piese, acesta trebuie întreţinut și verificat periodic. Și în acest caz se recomandă ajutor profesionist, care va ști exact ce și cum să verifice sau să înlocuiască pentru buna funcţionare a sistemului. Totuși, nu înseamnă că veţi avea nevoie mereu de astfel de verificări, sau că va trebui să pompaţi bani continuu în această investiţie. În mod normal sunt suficiente 2-3 vizite pe an – gândiţi-vă că și la medic mergem la fel, doar pentru control 🙂

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s